A doua activitate de evaluare reciprocă
Între 2 și 4 decembrie 2019 s-au desfășurat în Copenhaga “Activități de Peer-review și un atelier de diagnosticare cu părțile implicate” în cadrul proiectului “Implicarea eficace a părților interesate în activități externe de asigurare a calității ESQA” (ESQA). Atelierul de lucru a fost organizat și găzduit de Institutul Danez de Acreditare (DAI) din Danemarca.
Activitățile de Peer-review au avut drept scop o analiza amănunțită a modului în care părțile implicate sunt incluse în activități de asigurare a calității externe.
Înaltul Consiliu pentru Evaluarea Cercetării și a Învățământului Superior (Hcéres) și reprezentanții Institutului Danez de Acreditare au ținut o prezentare despre asemănări și diferențe în includerea părților implicate în Franța și Danemarca.
Adam Gajek, fostul Președinte al Uniunii Europene a Studenților (ESU), a vorbit despre Noi oportunități/provocări pentru participarea studenților produse de ultimele tendințe în învățare (digitalizare, învățământ la distanță etc). Profesorul Bert van der Zwaan a prezentat perspectiva sa asupra Includerii părților implicate în Peisajul Schimbător al Învățământului Superior în 2020-2040, identificând studenții, angajatorii, universitățile și guvernul ca fiind cei mai influenți actori în viitorul învățământului superior.
Agenda atelierului de lucru cu părțile implicate a inclus o sesiune de discuții interactive.
Participanții au fost împărțiți în subgrupuri pentru a discuta, pe baza întrebărilor orientative pregătite în avans, atât asupra bunelor practici și a deficiențelor întâmpinate în implicarea lor în activități de asigurare a calității, cât și asupra modului de colaborare mai apropiat al părților interesate cu instituțiile pentru a întâmpina provocările viitoare, având în vedere schimbările din sfera educațională.
Gazda, Institutul Danez de Acreditare, a împărtășit din propria experiență asupra implicării studenților și cum poate fi cultivată o colaborare satisfăcătoare, precum și despre dezvoltarea de noi Linii Directoare pentru evaluarea instituțională prin dialog cu participanți externi, în special reprezentanții instituțiilor din învățământul superior.